Elkaar versterken vanuit kennis, kunde en expertise met als doel de beste zorg te bieden voor mensen met een beperking. Dat is in een notendop de doelstelling van Zeeland Onbeperkt. Onder deze noemer werken Gors, Arduin, Tragel en Zuidwester samen. Esther Lusse is als organisatieadviseur betrokken. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. “Wat mij opvalt, is dat deze samenwerking zo natuurlijk aanvoelt. Iedereen werkt vanuit dezelfde intrinsieke motivatie. Er komt veel energie los. Er wordt daadwerkelijk resultaat geboekt.”
Zeeland Onbeperkt is ontstaan vanuit de gezamenlijk ervaren verantwoordelijkheid om goede zorg en ondersteuning te bieden in de regio. De vier deelnemende zorgorganisaties ervaren ieder voor zich dat de complexiteit in de zorg toeneemt, budgetten krap zijn en dat specialisten en ervaren medewerkers steeds moeilijker te vinden zijn. “Door deze factoren wordt de uitdaging steeds groter om zorgvragers in Zeeland het best mogelijke aanbod te bieden op het vlak van zorg, dagbesteding, werk, arbeidsintegratie en vervoer. Door op de inhoud de handen ineen te slaan, kunnen we het beter regelen voor cliënten”, legt Esther uit.
“Door op de inhoud de handen ineen te slaan, kunnen we het beter regelen voor cliënten”
Samenwerken met een visie en missie
Samenwerken deden de organisaties al, namelijk bij de organisatie van de AVG Poli Zeeland. “Het had best veel voeten in de aarde om dit goed te organiseren”, aldus Esther. “Toch zag iedereen dat er meer onderwerpen waren, waarop samenwerking nuttig of nodig was. Als onafhankelijke buitenstaander, werd ik begin vorig jaar gevraagd het proces te begeleiden. We zijn gestart met het opstellen van een missie en een visie. Die gemeenschappelijke basis is belangrijk; zo weet iedereen waarom we dit doen. Belangrijk uitgangspunt bij dit alles is dat de keuzevrijheid van de zorgvragers gewaarborgd blijft. Verder hebben we er bewust voor gekozen om de kennis en ervaring van de professionals in de verschillende organisaties te benutten. Er is een stuurgroep, waarin de vier bestuurders van de deelnemende organisaties zitting hebben, maar de professionals zelf zijn met de onderwerpen aan de slag.”
Brainstormen over thema’s
De eerste brainstormsessies begonnen met kennismaken. “Het is aanvankelijk best even raar om met de ‘concurrent’ aan tafel te zitten. Gaandeweg zie je dat mensen ervaren dat ze met vakgenoten te maken hebben. Als dat besef er eenmaal is, is het prettig om vragen te kunnen stellen, ervaringen te delen en te merken dat jouw oplossing wellicht ook handig is voor een ander. Uiteindelijk zag ik een mooie mix van herkenning en erkenning.” De brainstormsessies gingen over een drietal onderwerpen: expertise complexe zorg, keten dagbesteding en arbeidsmarktbeleid. “Bij de vertaling van de thema’s naar projecten hebben we gekeken naar kansen en bedreigingen, maar ook naar de haalbaarheid en de mate waarin we echt meerwaarde zouden kunnen creëren. Op die basis zijn voor elk van de drie thema’s verschillende projecten geselecteerd en gestart.”
Eerste resultaten
Dat deze aanpak werkt, blijkt uit de eerste resultaten. Zo is het gelukt om in vier maanden tijd de crisisopvang samen te organiseren. Een ander aansprekend succes is de organisatie van een consultatieteam. “Dit team bestaat uit specialisten, die ingeschakeld kunnen worden voor advies bij een complexe zorgvraag. Hierdoor worden cliënten beter geholpen en wordt de kennis die in de organisatie aanwezig is versterkt.” Verder vertelt Esther dat zeker op het gebied van arbeidsmarktbeleid de samenwerking als bijzonder logisch voelt. “Op dat vlak is zoveel samen te doen. Opleiden, profileren van de gehandicaptenzorg op de arbeidsmarkt en het aanwezig zijn op Open Dagen van het middelbaar onderwijs, om maar wat voorbeelden te noemen.”
Zeeuwse keten voor complexe zorg
Verder praat Esther bevlogen over de mogelijke realisatie van een Zeeuwse keten voor complexe zorg. “Alle organisaties zien het belang van een dergelijke keten. Dit betekent namelijk dat cliënten niet meer de provincie uit moeten, maar in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven, dichtbij familie en vrienden. Het is goed dat Emergis inmiddels is aangehaakt, evenals Philadelphia en ’s Heeren Loo. Het doel is een Zeeuws ambulant team op te zetten met deskundigen. Zij kunnen op de locaties zelf zorg bieden aan cliënten en de zorgmedewerkers adviseren. Door ter plekke aanwezig te zijn, doen we aan deskundigheidsontwikkeling bij de medewerkers. Gaandeweg krijgen zij meer kennis van complexe zorg en kunnen zij mogelijk meer crises voorkomen. De keten bestaat daarnaast uit een Zeeuwse locatie voor hoog-complexe zorg. Ook deze voorziening maakt dat cliënten met een complexe zorgvraag in Zeeland kunnen blijven. Hoewel het een klus is om de keten voor elkaar te krijgen, bouwen we stap voor stap aan het daadwerkelijk realiseren ervan. Hulde voor de inzet van velen om dit voor de Zeeuwse cliënten mogelijk te maken!”