Zaterdag 9 juni 2018 is de dag dat alles veranderde voor Willy van den Branden uit Axel. “Ik zat een kopje thee te drinken, toen ik me plotseling van de bank voelde glijden en op de grond viel. Een doortastende buurman belde 112 en binnen een mum van tijd lag ik in het ziekenhuis. Een bloedpropje had een herseninfarct veroorzaakt. Met het behandelprogramma Hersenz heb ik geleerd te accepteren dat ik niet meer de oude word, en vooral ook om vrede te hebben met mijn nieuwe ik.”
Wie zoiets als een herseninfarct overkomt, komt eerst terecht in een medisch traject. Na een ziekenhuisopname volgt in vrijwel alle gevallen een intensief revalidatietraject. Dat geldt ook voor Willy. Na ziekenhuisopnames in Terneuzen en Gent, verblijft hij zes weken in een revalidatiecentrum en volgt hij aansluitend nog ruim drie maanden een ambulant revalidatieprogramma. “Tal van specialisten worden ingezet om je weer op de been te krijgen. In mijn geval was de totale linkerkant van mijn lichaam getroffen. Het bewegen van mijn arm, been, voet; het ging allemaal moeizaam. Langzaam kwamen deze functies min of meer terug.”
Balans opmaken
Na afronding van de revalidatie maakte Willy de balans op. Dat viel niet mee. Hij voelde zich niet goed, was extreem vermoeid en zijn benen voelden akelig zwaar. “Ik had de hoop om via die revalidatie weer de oude te worden, maar dat viel tegen. Ik had minder dan de helft van de energie die ik vroeger had. Dat zinde me niet. Ik ging op internet zoeken en stuitte op het behandelprogramma Hersenz. Een geluk bij een ongeluk. Na een intakegesprek thuis, kon ik een paar weken later starten.”
Berusting
Het is het lotgenotencontact dat Willy met name erg aanspreekt. “Ik kwam bij Hersenz een vriend van vroeger tegen en heb nieuwe vrienden gemaakt. Het klankbord is zo prettig. Als ik zeg dat ik moe ben, weten zij precies wat ik bedoel.” Het programma, dat een jaar beslaat, heeft Willy volledig doorlopen. “Ik heb geen dag gemist.” Hij is vooral blij met de rust die over hem gekomen is, doordat hij kan accepteren dat sommige dingen niet meer veranderen. “Ik was altijd een ‘druk ventje’. Nu ken ik mijn grenzen en weet ik dat het infarct onherstelbare gevolgen heeft. Door Hersenz kan ik daarin berusten en heb ik geleerd te kijken naar wat ik allemaal nog wél kan.”
Behandelprogramma Hersenz
Gors is de exclusieve aanbieder in Zeeland van het behandelprogramma Hersenz. Meer weten? Klik dan hier. Of neem contact op met onze zorgadviseurs via (0113) 273 333 of clientenbureau@gors.nl.