“Mijn missie is mensen te laten groeien en ontwikkelen in een groene omgeving. Dat doe ik onder andere door bij De Akkerwinde dagbesteding aan te bieden. Daarbij is er een wisselwerking met mijn activiteiten bij kinderdagverblijf Windekind. Eerlijk gezegd had ik nooit het plan om een iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt als vrijwilliger aan te nemen. Maar Felicia heeft me overtuigd en daarmee haar eigen plekje veroverd, precies tussen de deelnemers aan de dagbesteding en de pedagogisch medewerkers in.”
Marjo Boonman-Geijs uit Nisse runt een agrarische kinderopvang en een zorgboerderij. Dit is een mooie aanvulling op de landbouwactiviteiten van haar man Wilfried. Hij is geboren op de boerderij, waar nu dagbesteding plaatsvindt. Voor de kinderopvang kochten Marjo en Wilfried de naastgelegen boerderij. Wekelijks bezoeken circa 15 deelnemers de dagbesteding. Daarnaast zijn er dagelijks ongeveer 32 kinderen van 0 tot 4 jaar op het kinderdagverblijf. Zij genieten van de fantastische buitenruimte, met alle ruimte om te spelen, dieren te verzorgen en de wereld te ontdekken. Felicia Ortelee uit Middelburg werkt op de peutergroep. Sinds een paar weken heeft zij een officiële vrijwilligersovereenkomst. Het vrijwilligerswerk is vergelijkbaar met een werkleertraject, waarbij Felicia wordt begeleid door een jobcoach van Reïntegratie Zeeland.
Vrijwilligersovereenkomst
Haar start bij Akkerwinde/Windekind maakte Felicia een aantal jaren terug. Via de Klimopschool (een school voor leerlingen die zeer moeilijk leren) in Middelburg mocht zij daar stage lopen. Dit beviel zo goed dat zij vervolgens werd aangenomen als deelnemer van de dagbesteding. “Ik vond dat leuk, maar ik wilde meer”, vertelt Felicia. “Ik heb dat aangegeven bij mijn jobcoach en ben vervolgens gestart met een niveau-1 opleiding bij Scalda. Daarna kon ik starten in een Boris-baan, een soort leerwerkplek, die werd georganiseerd door Gors en Reïntegratie Zeeland. Omdat ik het hier enorm naar mijn zin heb en niet meer weg wil, ben ik blij dat ik nu een vrijwilligersovereenkomst heb. Ik werk hier voortaan drie dagen per week, in een heel mooie omgeving en met fijne collega’s.”
Minder werkdruk
Marjo vertelt dat de start van Felicia binnen haar bedrijf soepel verliep. “Alle pedagogisch medewerkers van het kinderdagverblijf weten dat we de samenwerking zoeken met de Akkerwinde. Ze zijn in feite niet anders gewend dan te werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Felicia verricht allerlei ondersteunende taken. Daarbij kun je denken aan onder andere (af)wassen, schoonmaken en ondersteunen bij de zorg aan de kinderen. Als groepshulp ontlast zij haar collega’s waardoor de werkdruk omlaag gaat. Zo hebben we allemaal baat bij haar inzet op de groep.”
Hoort bij het team
Felicia is blij met de kansen die ze krijgt bij Windekind en de ondersteuning van haar jobcoach. Terugkijkend vindt ze dat ze al veel geleerd heeft. “Ik weet dat ik gewoon mezelf kan zijn. Verder heb ik geleerd mijn grenzen aan te geven. Soms krijg ik best veel taken. In dat geval geef ik rustig aan dat het teveel is. Ik weet nu dat dat gewoon kan.” Marjo op haar beurt wordt blij van de ontwikkeling die ze bij Felicia signaleert. “Ik word daar zo enthousiast van. Dat geeft mij veel voldoening. De vrijwilligersovereenkomst was een logisch vervolg. Felicia was zo duidelijk in wat ze beoogde. Ik moest daar wel in meegaan, anders waren we haar misschien kwijtgeraakt. Dat willen we niet, ze hoort bij het team.”
Op de foto:
OP 23 juli tekende Felicia de vrijwilligersovereenkomst samen met Marjo Boonman en begeleider Joske Timmerman.
Heb jij een afstand tot de arbeidsmarkt en ben je op zoek naar een baan? Kijk eens op ReïntegratieZeeland.nl, onderdeel van Gors.