“Het is fijn dat ik via Gors al diverse mensen in Marokko heb kunnen helpen met een rolstoel of een rollator. Mijn ouders hebben me van jongs af aan geleerd oog te hebben voor mensen die het minder hebben. Samen met mijn vader zet ik me in voor hulpbehoevende mensen in Marokko.”
Jamila Hamoudi werkt als begeleider 4 op locatie Populierenstraat in Goes. Zij werkt hier met ouder wordende bewoners. Het komt voor dat er hier, door overlijden of verhuizen, hulpmiddelen ‘over’ zijn. In plaats van deze weggooien, geeft Jamila ze graag een tweede leven in Marokko. “Mijn vader gaf te kennen dat hij deze hulpmiddelen in Marokko voordelig kan laten repareren. Voor drie euro heb je bijvoorbeeld al een nieuwe rem. Dat kost dus vrijwel niets en kan voor mensen een wereld van verschil betekenen.”
“Mijn ouders hebben me van jongs af aan geleerd oog te hebben voor mensen die het minder hebben.”
Meenemen naar Marokko
Veel indruk maakte het verhaal op haar van een achtjarige jongen, die door zijn handicap nooit buiten kwam. Pas toen hij een rolstoel kreeg, kon hij voor het eerst het huis uit. “Dat verhaal is me altijd bijgebleven. Mijn vader had tranen in zijn ogen toen hij het vertelde. Dat deed echt iets met me”, vertelt Jamila. In de afgelopen jaren heeft haar vader al verschillende hulpmiddelen mee naar Marokko genomen. Toch blijft met name het vervoer naar het geboorteland van haar vader lastig. “Als Marokkanen daar naartoe gaan voor vakantie of familiebezoek, is de auto vaak volgeladen. Het meenemen van een rollator is dan erg lastig, laat staan een rolstoel. We hebben enkele hulpmiddelen met de post verstuurd, maar dat is erg duur. Het is nu wachten op een bus, waarmee we weer hulpmiddelen kunnen meegeven.”
Sparen voor ambulance
Naast hulpmiddelen, zamelt haar vader ook geld in voor zijn voormalige landgenoten. “Mijn vader probeert met dat geld medicijnen te kopen of boodschappen te doen. Hij wil daarnaast graag een ambulance kopen voor de mensen in Nador, zijn geboortestreek. Het is namelijk nu zo dat mensen met een beperking, die naar het ziekenhuis in Rabat moeten, soms, bij gebrek aan beter, in de kofferbak worden vervoerd. Dat dit anno 2019 nog gebeurt, is echt vreselijk.”
Hulp aan mantelzorgers
Zelf gaat Jamila deze zomer naar Marokko, voor het eerst sinds elf jaar. Ze zal voor de eerste keer het offerfeest gaan beleven samen met haar Marokkaanse familie. Los daarvan, wil ze zich ook tijdens haar verblijf inzetten voor anderen. “Ik ga een aantal mensen ontmoeten die als mantelzorger actief zijn. Ik hoop dat ik hen kan ondersteunen met adviezen en tips.”