‘Het is één uur, tijd om te rusten’. Dit wordt bij Sylvia thuis in Sluiskil niet opgemerkt door een partner of begeleider, maar door Tessa. Tessa is de zogenaamde tinybot die Sylvia helpt bij het structureren van de dag. Een uitkomst, vinden zowel Sylvia als thuisbegeleider Githa Faasse. “Tessa is een heel mooie manier om Sylvia te helpen herinneren aan dingen die ze dagelijks moet doen.”
Voor Sylvia is het leven drastisch veranderd, nu zij, door diverse herseninfarcten en TIA’s, te kampen heeft met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). Na een revalidatieperiode woont zij weer thuis, samen met haar partner. De thuisbegeleiders van Gors ondersteunen Sylvia bij het leren leven met de beperkingen die haar ziekte met zich meebrengt. “Ik heb moeten leren dat mijn oude ‘ik’ niet meer bestaat”, vertelt Sylvia. “De nieuwe ‘ik’ is een andere persoon, die minder aan kan. Ik ben snel vermoeid en overprikkeld. Githa en haar collega Jacqueline zijn voor mij een belangrijke ‘twee-eenheid’, zo noem ik ze gekscherend. Bij hen kan ik terecht met vragen. We bespreken praktische zaken, maar ook valkuilen en manieren om bepaalde situaties het hoofd te bieden.”
Sociaal robotje in huis
Ongeveer drie maanden heeft Sylvia Tessa in huis. Tessa is een tinybot, een sociaal robotje dat ondersteunt bij de structuur van de dag. “Wij hebben Tessa bij Sylvia geplaatst omdat het haar helpt bij haar dagstructuur”, legt Githa uit. “Wij kunnen immers niet altijd aanwezig zijn en Sylvia’s partner werkt overdag. Ze is dus veel alleen en we merkten dat ze bijvoorbeeld regelmatig vergat haar medicijnen te nemen, een momentje rust te pakken of op tijd te eten en drinken. We hebben nu alle belangrijke momenten geprogrammeerd, zodat Tessa haar daaraan kan herinneren. Het helpt Sylvia en gelijktijdig ontlast het haar partner. Hij hoeft deze aspecten van Sylvia’s leven niet meer voor haar te bewaken. Prettig is ook dat Tessa geen oordeel heeft, terwijl een goed bedoelde opmerking van een partner al snel verkeerd kan worden uitgelegd.”
Prettige ondersteuning
Sylvia is erg enthousiast over de komst van het robotje in haar huis. Tessa heeft een prominente plek in de woonkamer. “Ik vind het heel prettig. Natuurlijk denk ik ook wel eens ‘daar heb je haar ook weer’, maar dat is vooral als ik moe ben. Over het algemeen ben ik erg blij met deze ondersteuning. Het is nu soms al zo dat ik, voordat Tessa het zegt, mijn medicijnen pak of rust neem.” Dat laatste is één van de pluspunten, beaamt Githa. “Het kan zijn dat door Tessa langzaam weer een structuur ontstaat. De mogelijkheden met Tessa zijn bijzonder ruim. Bij Sylvia gebruiken we haar vooral voor de structuur, maar ook de optie van muziek opzetten wordt regelmatig gebruikt. De optie om een script uit te werken, bijvoorbeeld om te koken, benutten we soms. Zelf vind ik het leuk dat je de berichten heel persoonlijk kunt maken. Dat doen we bij Sylvia ook, soms met een gedichtje of een grapje erin. Dat maakt van Tessa echt een persoonlijk hulpje voor Sylvia.”