‘Onze inzet is steeds gezonde seksualiteit’

Het taakteam Relatie, Intimiteit en Seksualiteit is binnen Gors hét aanspreekpunt voor zowel begeleiders als cliënten. “Belangrijk”, vertelt Eef de Nooijer, “want iedereen heeft met relaties, intimiteit en seksualiteit te maken. Dus óók de cliënten. Toch zijn het vaak onderwerpen waar moeilijk over gesproken wordt. Het taboe dat er misschien is, willen wij doorbreken. Dat doen we altijd met een positieve blik en met gezonde seksualiteit als belangrijk uitgangspunt.”

Binnen Gors zijn verschillende taakteams actief, waaronder vier zorg inhoudelijke teams. Naast Relatie, Intimiteit en Seksualiteit, zijn dit de taakteams: Autisme, Middelengebruik en Ouderen. De taakteams ondersteunen begeleiders en cliënten bij vraagstukken rondom deze specifieke onderwerpen. Het taakteam Relatie, Intimiteit en Seksualiteit (RIS) wordt momenteel gevormd door een gedragsdeskundige en twee teamleden, waaronder Eef. “Ik heb affiniteit met dit onderwerp”, vertelt ze. “Ik ben overtuigd van het belang van goede relaties en hecht veel waarde aan gezonde seksualiteit.” Overigens, zij wijst erop dat er voor (vermoedens van) seksueel misbruik een ander taakteam bestaat. “Het is belangrijk daarop alert te zijn. In zulke gevallen gelden bepaalde protocollen.”

Teams versterken

Het taakteam RIS biedt op verschillende manieren ondersteuning. “Teams kunnen tegen allerlei vragen aanlopen. Wij proberen ze te versterken, onder andere door ze te voorzien van voorlichtingsmateriaal. We hebben bijvoorbeeld een werkboek voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Daarin komen onderwerpen aan bod als: hoe ziet je lijf eruit en wat vind jij okay dat er met je lijf gebeurt? Daarnaast hebben we boeken en online informatie materiaal. Ook zetten we af en toe babypop Mees in bij cliënten met een kinderwens. Dit is een soort simulatiebaby, waarmee cliënten kunnen ervaren wat het hebben van een baby inhoudt. De babypop kan na afloop worden ‘uitgelezen’, zodat je kunt zien hoe de cliënt reageert en/of handelt. Verder hebben we (hygiëne)materialen en fysiek voorlichtingsmateriaal rondom seksuele ontwikkeling.” Eef vertelt dat er ook cursussen zijn voor begeleiders, namelijk gezonde seksualiteit en, als verdieping, de vlaggensystematiek. “Het Vlaggensysteem helpt om seksueel gedrag te duiden: is het gedrag gezond of grensoverschrijdend?

Bespreken specifieke casussen

Eef vertelt dat het taakteam regelmatig casussen binnenkrijgt waarover binnen het team gesproken wordt. Deze worden aangedragen door een team of een gedragsdeskundige. “Soms hebben we daarnaast overleg met een van de andere zorginhoudelijke taakteams. Onze inzet is gezonde seksualiteit. Daarvoor proberen we elke vraag zonder oordeel te bekijken en gaan we op zoek naar de achterliggende vraag of behoefte. Dat laatste is belangrijk. Ik herinner me een cliënt die graag ‘dikke vette bambam’ wilde. Bij navraag bleek dat hij doelde op een vriendin om hand in hand mee op de bank te zitten. Of neem de cliënt die schrok van het voorstel om een sekswerker in te huren. Het enige wat hij wilde was een vriendin.” Volgens Eef is doorvragen voor teams belangrijk. “De hermeneutische cirkel is een goed hulpmiddel om over seksualiteit te praten. Om een cliënt beter in beeld te krijgen, vult het team deze in samen met de gedragsdeskundige.”

Bereikbaarheidsdiensten

Eef vertelt dat het taakteam RIS elke maand een bereikbaarheidsdienst heeft voor cliënten. Daarvan wordt regelmatig gebruik gemaakt. “Het is soms makkelijker om met ons te schakelen, dan iets te bespreken met de begeleider, die ook je persoonlijke verzorging doet. Gelukkig maar dat cliënten contact opnemen. Wij kunnen goede, eerlijke informatie geven. Neem bijvoorbeeld sociale media, die kunnen voor cliënten met LVB erg gevaarlijk zijn. Ze kijken daarnaar zonder filter en denken dat alles wat ze zien waar is.”

Vinder ontmoetingsbijeenkomsten

Een erg leuk onderdeel van de werkzaamheden van het taakteam RIS betreft de organisatie van de ontmoetingsavonden onder de noemer Vinder. Eef straalt als ze vertelt over het eerste huwelijk dat binnenkort gesloten wordt. “Henri en Ineke hebben elkaar op één van deze avonden ontmoet en geven elkaar binnenkort het ja-woord. Heel bijzonder, óók voor ons.” Voor de ontmoetingsavonden worden, naast cliënten van Gors, ook belangstellenden vanuit Tragel, Philadelphia en Okkernoot uitgenodigd. “We hebben vaak silent disco, doen Twister, karaoke en er is altijd een aparte ruimte waar mensen rustig met elkaar kunnen praten.”

Ben je ook benieuwd naar deze Vinder-ontmoetingsbijeenkomst? De eerstvolgende is op 7 juni a.s. in De Spot in Middelburg. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar edenooijer@gors.nl.