Eerste Pinksterdag 2015 zet het leven van Paul de Kort volledig op zijn kop. Een gezellige barbecue bij zijn dochter vormt de scheidslijn tussen de oude en de nieuwe Paul. “Ik kreeg die dag een hersenbloeding. Toen ik na maanden revalideren de klinische periode afsloot, was het duidelijk dat ik mijn werk niet meer kon hervatten. Op advies van Revant kwam ik bij Gors terecht. Met het programma Hersenz leer ik stapsgewijs mijn grenzen verleggen.”
Paul is 59 jaar als de hersenbloeding hem overkomt. Hij werkt als arbeidsdeskundige bij UWV in Goes en gaat iedere dag op de fiets vanuit ’s Heer Arendskerke naar zijn werk. Weer of geen weer. Samen met zijn vrouw heeft hij twee dochters, een zoon en zeven kleinkinderen. Ze houden van reizen, verre reizen, en doen in hun huwelijk vrijwel alle continenten aan. De hersenbloeding, het herstel en de beperkingen die erop volgen, hebben grote invloed op Paul en zijn gezin. “Je zit volop in je werkzame leven en plots gaat het licht uit. Dat moet je accepteren, maar dat is een moeizaam proces. Nog steeds vind ik het moeilijk dat de relatie met mijn vrouw veranderd is. Zij is mantelzorger geworden. Ik ben afhankelijk van haar.”
“Een bezoek aan het activiteitencentrum van Gors in Goes sprak me aan.”
Zinvolle invulling van de dag
De eerste maanden na de hersenbloeding zijn gericht op revalideren. Paul kan nauwelijks nog staan en ook zijn linkerarm functioneert niet goed. Verder wordt veel aandacht besteed aan zijn spraak. Als hij al die vaardigheden weer voldoende onder de knie heeft, wordt het tijd om na te denken over het vervolg. “Toen duidelijk was dat werk niet meer ging lukken, adviseerde Revant mij om te zoeken naar een zinvolle invulling van de dag. Dat is blijkbaar belangrijk om de kans op terugval zo klein mogelijk te houden. Een bezoek aan het activiteitencentrum van Gors in Goes sprak me aan. Ze organiseren tal van activiteiten, er is therapie en, heel belangrijk, er zijn lotgenoten. Gedeelde smart, is halve smart.”
“Mijn spierkracht en conditie groeien. Ieder stukje dat je weer op jezelf terugwint, is feest.”
Trainen van geheugen en spieren
Inmiddels is Paul vijf dagen per week op het activiteitencentrum te vinden. Hij wordt ’s ochtends opgehaald en ’s middags weer thuis gebracht. Voor deze dagen heeft hij twee indicaties, namelijk dagbehandeling en activiteitenbegeleiding. Over Hersenz is hij erg te spreken. “We volgen twee keer per week een bewegingsprogramma. Verder zijn er allerlei activiteiten zoals geheugentraining, bloemschikken en koken. Ik merk dat mijn mobiliteit verbetert. Mijn spierkracht en conditie groeien. Ieder stukje dat je weer op jezelf terugwint, is feest.” Bijkomend voordeel van Gors is dat niet alleen Paul lotgenoten ontmoet, maar ook zijn vrouw. Zij bezoekt partnerbijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen. “Het is fijn om met mensen te praten die hetzelfde hebben meegemaakt. We luisteren naar elkaar en delen tips en advies.”
Samen op reis
Recent heeft Paul zichzelf een doel gesteld: zelf van en naar het activiteitencentrum in Goes fietsen. Ambitieus, dat weet hij zelf ook. Maar een goede drijfveer voor hem is: niet accepteren dat het niet meer kan. Natuurlijk kent hij zijn grenzen. Hij fiets met een helm en als het buiten glad en glibberig is blijft de fiets in de schuur. Stukje bij beetje krijgt zijn nieuwe leven vorm. “We zijn inmiddels al weer samen op reis geweest. Vorig jaar hebben een reis gemaakt naar Vietnam. Natuurlijk is het voor mijn vrouw wat meer gesjouw, maar het is fijn dat het kan. Binnenkort gaan we met mijn dochter en de kleinkinderen naar Kos. En ja, ik heb ook wat dit betreft nog een wensenlijstje. Suriname en Patagonië staan bovenaan.”