“De ouder wordende cliënt heeft volop onze aandacht. Dat blijkt wel uit de oprichting van het taakteam Ouderen. We willen deze levensfase van de cliënten zo goed mogelijk inrichten. Dat betekent dat we medewerkers met raad en daad bijstaan en nadenken over woonvormen die het beste aansluiten bij de wensen en behoeften van ouderen.”
Diana Goud is gedragsdeskundige. Ze is enthousiast over de oprichting van het taakteam Ouderen. Dat geldt ook voor Marloes Grevink. Zij werkt als zorgregisseur in de regio Walcheren. “Ouderen vormen een belangrijke doelgroep binnen Gors. Deze mensen hebben een heel leven achter zich. Ze zijn vaak wat milder, rustiger en hebben vaak mooie verhalen te vertellen.”
Vraagbaak
Het taakteam is in de eerste plaats een vraagbaak voor medewerkers. “We beschikken over de expertise om medewerkers te ondersteunen, die vragen hebben over een ouder wordende cliënt. We denken mee, geven advies en zorgen desgewenst voor scholing. Soms gaan de vragen over hulpmiddelen, maar wordt bijvoorbeeld bij iemand dementie gediagnosticeerd, dan kunnen we adviseren over hoe daarmee om te gaan.”
Cliënten die intensieve zorg behoeven
Natuurlijk is het niet mogelijk om alle oudere cliënten over één kam te scheren. Marloes en Diana maken onderscheid tussen oudere cliënten die nog goed zelfredzaam zijn en de ouderen die intensieve zorg nodig hebben. Zorg die vergelijkbaar is met de intensieve zorg, die ouderen in een verpleeghuis krijgen. “Cliënten die zelfredzaam zijn, kunnen in feite blijven wonen, waar ze wonen. Het wordt anders als cliënten echt intensieve hulp nodig hebben. Dit komt vaak onverwacht. Momenteel zijn daarvoor weinig woonvormen. Doorstromen naar een andere zorgorganisatie is lastig en niet ideaal, zéker niet als cliënten al lange tijd aan Gors verbonden zijn”, aldus Diana.
Diverse huisvestingsplannen
Diana vertelt dat het met name huisvesting voor die groep is, waarop het taakteam nu haar aandacht richt. Onder andere met diverse huisvestingsplannen, zoals bij locatie Brugzicht in Zierikzee. “Als taakteam zijn we niet bij de bouwplannen zelf betrokken, maar we geven advies. Dat luidt: kleinschalig wonen in kleine appartementen, met een grote gemeenschappelijke woonkamer en voldoende buitenruimte. Dat laatste is belangrijk; buiten zijn is goed voor de stemming en de gezondheid. Verder denken we na over samenwerking met verpleeghuizen om de 24-uurs zorg optimaal te kunnen inrichten. Onze samenwerking met WVO Zorg bij locatie Ter Reede is daarvan een goed voorbeeld.”