‘Iedere dag krijg je volop waardering bij de Nieuwe Haven’
“Wat het werk op deze Gors-locatie, de Nieuwe Haven in Vlissingen, zo bijzonder maakt? Je krijgt echt iedere dag volop waardering voor wat je doet. Vaak is dat een kleinigheidje, even de televisie aanzetten of een boodschapje doen. Daarmee help je deze bewoners al enorm. Gelijktijdig kun je hier veel leren, omdat de zorgvraag, zeker van enkele bewoners, best complex is.”
Paul Reindersma is begeleider 3. Ondanks zijn vrije dag komt hij voor het interview graag even naar de Nieuwe Haven. Collega’s en enkele bewoners begroeten hem enthousiast. Een grote glimlach op zijn gezicht, een praatje hier, een grapje daar; het is duidelijk dat hij geniet van zijn werk! Zelf startte hij op deze locatie na een BBL-opleiding. Beter op zijn plek kan hij niet zitten.
Dagelijkse hulp en ondersteuning
In de Nieuwe Haven – in de Gravenstraat, vrijwel in het centrum van Vlissingen – wonen elf mensen zelfstandig in hun eigen appartement. Sommigen hebben niet-aangeboren hersenletsel (NAH), anderen kampen met spasmen en momenteel heeft één bewoner ademhalingsondersteuning. De meeste bewoners hebben vooral hulp en ondersteuning nodig bij de dagelijks terugkerende basisverrichtingen (ADL). “Vrijwel iedereen wordt met ADL geholpen”, legt Paul uit. “Een dagdienst begin je om zeven uur ’s ochtends en dan ben je echt wel tot half twaalf bezig om iedereen gewassen en aangekleed te krijgen.”
Iedere dag zo leuk mogelijk maken
Paul legt uit dat het verschil tussen wat iedereen wel of niet kan, groot is. “Sommige bewoners koken zelf. Anderen eten zowel de lunch als het avondeten beneden in de gemeenschappelijke ruimte. Daarvoor bestellen we online alles wat we nodig hebben. Voor de warme maaltijd werken we met een maaltijdservice.” In de gemeenschappelijke ruimte zijn bewoners doorlopend welkom; voor een praatje, een spelletje of om een vraag te stellen bijvoorbeeld. “Even een boodschap doen of samen het terrasje pakken? Natuurlijk! Als de tijd het toelaat, doen we dat”, vertelt Paul. “Eigenlijk proberen we voor iedere bewoner de dag zo leuk mogelijk te maken.”
Leren en persoonlijk ontwikkelen
Uitzonderlijk aan de zorgvraag in de Nieuwe Haven is het aanbod van ademhalingsondersteuning. Paul weet dat dit voor sommige nieuwe collega’s best even wennen is. “Natuurlijk word je daarin getraind. We werken daarvoor samen met het Centrum voor Thuisbeademing (CTB). Het gaat bij ons niet alleen om dat je bekwaam bént, maar ook dat je je bekwaam vóélt. Dat is belangrijk. Overigens, ook andere trainingen zijn mogelijk. Op het gebied van hersenletsel of autisme bijvoorbeeld. Je kunt hier dus echt veel leren. Mooi vind ik dat we binnen het team ook kijken naar ieders kwaliteiten. Ben je goed in gesprekken voeren of heb je veel medische kennis en vind je dat ook leuk? Dan kun je juist die taken op je nemen. Zo kun je jezelf ontwikkelen op een manier die bij je past.”
Oog voor elkaar
Nu we toch over het team praten, vertelt Paul gedreven verder. Over de collegialiteit bijvoorbeeld en over hoe gezellig het is. “We hebben oog voor elkaar en dat is fijn. Wil je een keer een dienst ruilen, dan is er altijd wel iemand bereid. We houden elkaar in de gaten. We geven feedback en vragen elkaar hoe de dag is verlopen. In dit team is iedereen altijd van harte welkom. De bewoners hebben dezelfde instelling; zij zijn oprecht blij met en geïnteresseerd in iedere collega die hier start.”
Werken bij Nieuwe Haven
Ken of ben je iemand met interesse in werken in De Nieuwe Haven? Kijk op werkenbijgors.nl/nieuwehaven voor onze vacatures en meer info over werken bij Gors.