Sanne Heins is werkbegeleider bij de Opstap. Ook is zij trajectcoach. Samen met haar collega’s René den Boer en Linda van de Velde begeleidt zij dit project. Sanne is enthousiast over deze innovatieve dagbesteding. “De doelgroep van de Opstap valt tussen de klassieke dagbesteding en jobcoaching in. Hier kunnen zij een volgende stap maken.”
De mensen werken bij Randhof binnen verschillende afdelingen. Iedereen werkt op zijn eigen niveau werken. De mensen worden ondersteund bij de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden, zoals communiceren of plannen. Zo wordt toegewerkt naar het einddoel. Dit doel varieert. Voor de één is dit vrijwilligerswerk, terwijl de ander kan doorgroeien naar een betaalde baan. “We kijken naar de wensen en de mogelijkheden van de deelnemer”, legt Sanne uit. Het project is nu anderhalf jaar bezig.
“We zien mensen stappen maken. Het is mooi om te zien hoe zij opbloeien in het reguliere arbeidsproces.”
Participeren in de maatschappij
Initiatiefnemer van de Opstap is Rudi Westdorp, teamleider restauratieve diensten en catering binnen Ter Weel. “Ik wilde graag dat mensen met een beperking zouden participeren in de maatschappij. Via een project in Rilland kwam ik in contact met Gors. Het project in Rilland stopte, maar ik wilde het wel graag voortzetten. Dit kon bij Randhof. We hebben hier verschillende afdelingen waar mensen kunnen meewerken, zoals de zorg, de receptie, het restaurant, de keuken, maaltijdhuis en de linnenkamer. Wij willen dat mensen met een beperking zichtbaar zijn en niet verstopt zijn achter de vier muren van een activiteitencentrum. Op deze manier bieden we een goede opstap naar een plek in de maatschappij.” Inmiddels wordt onderzocht of deze manier van werken ook elders kan worden opgezet, bijvoorbeeld op Walcheren.
Mooie opstap
Alexander werkt binnen de Opstap. Hij had altijd een betaalde baan. Deze kon hij door omstandigheden niet meer uitvoeren. Hij wil nu toewerken naar een vaste baan. Alexander loopt mee met de technische dienst en een klusjesman. “Ik heb de ambitie om arbeidsmatig aan de slag te gaan als schilder of klusjesman. Ik heb veel ervaring opgedaan”, zegt hij. Lennard de Heer was medewerker bij de Opstap, maar heeft inmiddels een betaalde baan bij Randhof. “Ik ben blij dat ik bij de Opstap terecht kon”, aldus Lennard. “Na een jaar in de ziektewet was het goed om weer een werkritme te krijgen. Ik voelde me daardoor veel beter. Via de ‘Boris methodiek’ heb ik me opgewerkt tot helpende niveau 2. Ook op persoonlijk vlak heb ik veel geleerd, bijvoorbeeld het leren omgaan met kritiek. Daardoor kan ik nu in een team werken.”