Aan de rand van Goes, tussen industriegebied De Poel en woonwijk Goes-Zuid, ligt Stadsboerderij Kom us Kieke, een locatie van zorgaanbieder Gors. Buiten scharrelen de kippetjes over het terrein en wroeten de varkens onverstoorbaar met hun snuit in de modder, terwijl een groep mensen met een beperking in en rond het gebouw aan het werk zijn. Ze worden hierbij ondersteund door enthousiaste begeleiders zoals Petra Gertzen en Jack, die op hun beurt graag meer vertellen over Stadsboerderij Kom us Kieke.
Hoe is de stadsboerderij ontstaan?
“Ooit, heel lang geleden, begeleidden we mensen met een beperking bij activiteiten zoals knutselen en breien. Daar ontstond het idee om een tuingroep op te starten voor mensen die buiten wilden werken. Dat was een succes, mensen waren echt fysiek bezig in de buitenlucht. Die tuingroep was eigenlijk de voorloper van de huidige stadsboerderij. Eerst kregen we een locatie aan de Beukenstraat in een mooi gebouw met een keurig grasveld eromheen. Daar hebben we vijvers gegraven, watervallen gemaakt en later gingen we varkens en kippen houden. Vijftien jaar geleden zijn we hier naartoe verhuisd. Hier hebben we veel meer ruimte en is het echt een boerderij geworden.”
Wanneer kan je op de stadsboerderij komen werken?
“De mensen die hier werken hebben allemaal een beperking, maar onze doelgroep is echt heel divers en varieert van mensen met niet-aangeboren hersenletsel tot mensen met een psychiatrische achtergrond. Kortweg gezegd kan iedereen met een indicatie hier komen werken. Er komen vaak mensen binnen die graag met dieren willen werken, maar later toch kiezen voor het werk in de timmerwerkplaats. Dat kan allemaal, we zien dat onze cliënten vaak eerst moeten ervaren wat er allemaal te doen is en wat ze goed kunnen. Hier kunnen ze doen wat ze graag willen. Er werken ongeveer dertig mensen op de stadsboerderij. De één werkt hier de hele week, maar er zijn ook mensen die enkele dagdelen werken. Sommigen zijn al wat ouder, maar vinden het heel fijn om aan het werk te blijven. Het maakt niet uit hoeveel je kan of hoe weinig, het gaat om het gevoel dat je erbij hoort. Dat is heel belangrijk.
De begeleiding bestaat uit vijf collega’s. Er werken per dag vier collega’s en we hebben afwisselend een leerling BBL, een stagiaire BOL en een snuffelstagiaire. Ook is er sinds kort bij ons een stageplaats van het Voortgezet Speciaal onderwijs ( VSO) Deze stagiaire volgt een werk-leer traject. Het is dus heel veelzijdig.”
Wat gebeurt er op deze stadsboerderij?
“Er gebeurt hier echt heel veel. Eigenlijk teveel om op te noemen. We doen alles zelf. Er wordt voor de dieren gezorgd, de tuin en het gebouw worden onderhouden, we zetten koffie en maken schoon. Maar we doen ook heel veel aan recycling. We recyclen oud ijzer en krijgen houtpaletten van bedrijven waar we vervolgens kistjes van maken, vogelhuisjes of insectenhotels. Op bestelling worden er houten tafels, banken of vrachtauto’s gemaakt. De spullen die we maken zijn ook mooi. Het zijn echt goede spullen. We krijgen ook de boomstammen van de gemeente, die worden eerst in stukken gezaagd en daarna gaan ze in de kliefmachine, zodat we het kunnen verkopen als haardhout. Daar is veel vraag naar, we hebben zelfs een wachtlijst. We recyclen papier waar we onder andere ons eigen toiletpapier van maken. We kweken kruiden en hebben prei, uien en andere groenten in de tuin waar we onze eigen soep van maken.”
Heeft deze stadsboerderij ook een betekenis voor de buurtbewoners?
De leerlingen van scholen uit de buurt komen wel eens bij de dieren kijken, mensen uit de buurt zijn ook altijd welkom om een kijkje te komen nemen. We zitten ook bij het wijkoverleg, samen met de scholen en het buurthuis. Het ligt nu allemaal een beetje stil, maar we willen wel betrokken blijven bij het geheel. We onderhouden het schoolplein, voor de school hier tegenover en als straks de winkels weer open mogen, staat er weer een kraam bij het hek, waar mensen de spulletjes kunnen kopen die wij hebben gemaakt. We kijken ook uit naar het moment dat we weer een markt mogen organiseren voor bezoekers. Oh ja, en sinds kort ruimen we het zwerfafval in het bos op. Daarvoor hebben we knijpers gekregen van de gemeente.”
Hoe ziet een werkdag eruit voor de medewerkers van Kom us Kieke?
“We beginnen altijd met koffie. Dan kan iedereen z’n verhaal kwijt en we hebben een soort werkoverleg over de dag die voor ons ligt. Als iedereen weet wat hij of zij wil gaan doen, gaat iedereen aan het werk. Wij, als begeleiders, lopen daar tussendoor. Het ene moment help je iemand met hout klieven, dan sta je mee te helpen met papier maken of wol vilten, want dat doen we hier ook. ’s Middags eet iedereen de boterhammetjes en soms wordt er soep gemaakt, dan hebben we lekker iets warms tussendoor. De dag vliegt altijd om. Het belangrijkste is dat je het naar je zin hebt. Dat je het leuk hebt. Je mag hier zijn wie je bent.”
Bronvermelding: Goesemorgen