“Werken op verschillende locaties vind ik heel verfrissend en uitdagend. Een vaste structuur wordt mij al snel te eentonig. De afwisseling is fijn en hoewel ik niet overal even vaak kom, is het wel degelijk mogelijk een band op te bouwen met cliënten. Een ander voordeel om als ‘fitter’ te werken, is de vrijheid die ik heb bij het kiezen van mijn uren.”
Sinds de start van het Flexibel Inzetbaar Team (FIT) werkt Caroline Scheffers als zogeheten ‘fitter’. Een keuze die ze heel bewust maakte. “Ik verhuisde juist naar Zeeland toen dit op mijn pad kwam. Het sprak mij direct aan.” Het FIT heeft als doel roosterverstoringen bij groepen op te lossen, bijvoorbeeld bij ziekte, langdurige vervanging zoals zwangerschapsverlof of het opvangen van een teamvergadering, met als doel dat de cliëntenzorg doorgaat.
Verschillende contracten
Volgens Gwendoline Francke, coördinator FIT, is het verhaal van Caroline heel herkenbaar. “Voor veel ‘fitters’ is het de combinatie van vrijheid en afwisseling die deze manier van werken aantrekkelijk maakt.
De contracten die ‘fitters’ hebben, zijn divers en lopen van 2 uur tot 32 uur per week. ‘Fitters’ hebben vaak een iets minder uitgebreid takenpakket. Hun voornaamste focus ligt bij de cliënten. Juist daardoor kunnen zij vaak meer tijd en aandacht geven aan de cliënten.”
Waar ligt je hart?
Co Fluijt is inmiddels een jaar in het FIT aan de slag. Na een dienstverband van tien jaar elders, was hij op zoek naar verandering. Wat precies was hem nog niet duidelijk. Hij hoopt dat met zijn werk als ‘fitter’ te ontdekken. “Ik werk nu òf bij een woongroep òf bij de dagbesteding. Ik merk dat dit goed is. Het heeft mijn mening voor dagbesteding veranderd. Ik ben het belang daarvan veel meer gaan inzien.” Gwendoline vult aan dat dit ook een reden kan zijn om te starten met FIT: uitzoeken waar je hart ligt.
Verder verbeteren
Nu het FIT circa 2,5 jaar draait, ziet Gwendoline mogelijkheden om de inzet van FIT verder te verbeteren. “Roosterverstoringen zijn voor iedere groep vervelend, zéker als deze uiteindelijk ook niet opgelost kunnen worden door FIT. En natuurlijk, dat komt voor. Samen met de FIT-consulenten wil ik er graag met alle groepen de schouders onder zetten om te zoeken naar oplossingen. Ik heb volop energie om samen aan de slag te gaan.”
Meer informatie
Voor meer informatie over het FIT kun je contact opnemen met coördinator Gwendoline Francke via 06-12214523 of gfrancke@gors.nl.