“Sinds 1 november 2019 werk ik bij de Hermesweg in Vlissingen. Ik heb het hier erg naar mijn zin en daarom ga ik hier binnenkort vier dagen werken”, zegt Gilmar Camarco. Hij werkt nu anderhalf jaar bij de Hermesweg. Dit is een werkleertraject waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zich kunnen ontwikkelen.
Gilmar vertelt: “Eerst werkte ik bij de Onderneming en bij Albert Heijn. Daar ging het niet zo goed. Toen ben ik via mijn jobcoach Sanne Heins bij de Hermesweg terecht gekomen.
Jeroen Verhulst werkt sinds september 2020 als begeleider bij de Hermesweg. Jeroen: “Hiervoor werkte ik op andere Gors-locaties als de Hoogte, bij Brugzicht en de Cirkel. De Hermesweg hanteert een arbeidsmatige dagbesteding. Dat sprak mij erg aan.”
Eerlijk fruit
Jeroen vertelt: “Wij maken appelsap van appels die wij opkopen bij Zeeuws fruitbedrijf. “Die appels hebben een afwijkend uiterlijk en zijn daarom niet goedgekeurd voor de verkoop. Wel zijn de appels vers waardoor ze prima gebruikt kunnen worden voor appelsap.”
Zelfstandig leren werken
Jeroen: “Een begeleider en een medewerker gaan samen de appels ophalen. Eén medewerker heeft ook zijn rijbewijs, we willen hem in de toekomst zelfstandig op pad sturen. Zo staat hij meer midden in de maatschappij. Om deze taak zelfstandig uit te voeren, heb je wel een aantal vaardigheden nodig. Je moet iemand netjes en zakelijk te woord kunnen staan. Die vaardigheden leren we de medewerkers hier aan. Aan het eind van het traject wordt het appelsap naar één van onze klanten, een cateraar gebracht. Wij willen medewerkers leren om dit zelfstandig te doen.“
Iedereen een eigen taak
Iedere medewerker heeft zijn eigen taak in het proces. Van appels schillen tot stukjes eruit halen. Hierna gaan de appels in de hakselaar. Gilmar geeft aan dat hij het snijden erg leuk vindt. Hij vertelt: “We halen eerst de appels uit de koeling. In de werkplek worden ze vervolgens schoongemaakt.”
Appelsap voor Vlissingen en Veere
Jeroen: “We hebben een overeenkomst met een cateraar. Zij leveren het sap aan de gemeentehuizen in Vlissingen en Veere.” Gilmar spreekt ondertussen de wens uit dat hij wil dat het sap op termijn ook in de supermarkt komt te liggen. Zodat hij deze kan verkopen zodra hij weer bij Albert Heijn aan de slag gaat.
Persoonsgericht werken
Het draait hier om de appels, maar daar komen nog een heleboel dingen bij kijken. Medewerkers kunnen zich in verschillende arbeidsgebieden ontwikkelen. Jeroen: “We werken hier persoonsgericht. We beginnen eerst met de basisvaardigheden, zoals: je netjes kleden en op tijd komen. Daarna gaan we arbeidsmatig aan de slag. Iedereen leert hier voor iets anders, bijvoorbeeld voor gastheer/gastvrouw. Verder moet er gefactureerd en schoongemaakt worden. Dat laatste moet volgens bepaalde hygiënerichtlijnen, de zogenaamde HACCP-regels. Weer een ander volgt de Borismethodiek voor facilitair medewerker. Deze methodiek helpt cliënten bij het vinden van een passende baan.”
Ondersteuning om te leren
Jeroen: “Wij ondersteunen iedereen om te leren. Naast deze locatie staat nog een loods. Er zijn plannen om daar een soort fietsenwerkplaats op te zetten. Daar valt ook veel in te leren.” Binnen het werk-/leertraject wordt met leerdoelen gewerkt. Deze worden regelmatig geëvalueerd. Jeroen: “Tijdens de evaluatie kijken we wat iemand nog meer wil leren. Aan de hand daarvan maken we een nieuw leerdoel. Zo kan iedereen zich ontwikkelen in zijn of haar specialisme.”
Wil je graag meer weten over werkleerlocatie Hermesweg? Kijk dan op deze pagina of neem contact met ons op via: info@gors.nl of 0113 273 333
Geschreven door cliënt Matthijs Mol. Hij heeft een werkervaringsplaats als reporter bij team Communicatie met ondersteuning van jobcoaching. Meer info op https://www.gors.nl/dagbesteding/