Disciplines – Arts Verstandelijk Gehandicapten (Arts VG)
Krijg je ondersteuning/begeleiding van Gors via een indicatie met behandeling? Dan staan drie Artsen Verstandelijk gehandicapten (Arts VG), een praktijkondersteuner Arts VG (PO-AVG) en tevens palliatief verpleegkundige én een sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV) voor je klaar.
Ze ontvangen je, samen met twee medisch secretaresses op ons Centraal Kantoor te Goes, op het Walchers Zorgknooppunt in Middelburg of op Medisch Centrum Borrendamme in Zierikzee. In overleg is een bezoek aan huis mogelijk. Afhankelijk van je zorgvraag volgt een afspraak op een bepaald spreekuur en kom je op consult bij een Arts VG, de PO-AVG, de SPV of beiden.
De AVG praktijk is geopend van maandag tot en met donderdag, van 09.00-16.00u. Ons secretariaat is bereikbaar via avgpraktijk@gors.nl en op (0113) 287 033.
Onze werkdagen zijn als volgt:
- Arts VG dr. Lia van der Plaat werkt van dinsdag tot en met donderdag;
- Arts VG dr. Michiel Statujew werkt in de even weken op maandag en elke week op woensdagochtend;
- Arts VG dr. Joyce Voeten werkt op aanvraag, afspraken met Joyce kunnen gemaakt worden via ons secretariaat;
- PO-AVG Mirjam van der Veen werkt van maandag tot en met donderdag;
- SPV Maartje van Dijk werkt op de even weken van maandag tot en met donderdag, op de oneven weken van dinsdag tot en met donderdag;
- Medisch secretaresse Lesley Bleijs werkt van dinsdag tot en met donderdag;
- Medisch secretaresse Janine Janse werkt op maandag, dinsdag en donderdag.
Wanneer je naar iemand van ons mailt, gebruik hiervoor alleen het mailadres van ons secretariaat: avgpraktijk@gors.nl.
Vriendelijk verzoek om geen mails naar ons persoonlijke account te sturen.
Over de Arts VG
De Arts VG wordt altijd ingeschakeld na een verwijzing van een huisarts of medisch specialist (zoals neuroloog of psychiater). De Arts VG is bekend met de specifieke gezondheidsproblemen, weet waarop hij moet letten, herkent snel patronen en problemen en kan zorgvuldig advies geven in begrijpelijke taal. Wil je precies weten wat een Arts VG allemaal doet, kijk op de website van onze branchevereniging: www.nvavg.nl.
Medisch verpleegkundige zorg
Onze verpleegkundigen en arts verstandelijk gehandicapten (AVG) met de praktijkondersteuner behandelen, adviseren en ondersteunen je. Zij doen dat in overleg met begeleiders, ouders/verwanten en andere specialisten. Bij woonlocaties ondersteunen 1 of meerdere vaste verpleegkundigen de teams, ook werken er een aantal organisatie-breed inzetbare verpleegkundigen. Daarnaast houden zij zich bezig met medisch beleid en zij monitoren of begeleiders voldoende bekwaam zijn en gefaciliteerd worden om jou medisch-verpleegkundige zorg te bieden.
Specialistische taakteams
Een aanvraag voor onderzoek, observatie en/of handelingsadviezen door een specialistisch zorginhoudelijk taakteam wordt altijd gedaan door de gedragsdeskundige/orthopedagoog/psycholoog of arts die betrokken is bij de betreffende cliënt die ondersteuning en/of behandeling krijgt van Gors.
Voor cliënten die door ingrijpende gebeurtenissen ontredderd zijn, is de inzet van het opvangteam voor cliënten mogelijk. Dit team bestaat uit de consulent levensvragen, de psychomotorisch therapeut en de spelagoog / Shantala-massage therapeut. De belangrijkste doelstelling is dat de cliënt weer opnieuw vertrouwen en veiligheid kan ervaren.
Het taakteam relatie, intimiteit & seksualiteit ondersteunt en coacht medewerkers. Met als doel begeleiders in hun kracht zetten om zo cliënten in alle situaties te kunnen ondersteunen. Vanuit een vraag van een cliënt of een vraag van de begeleiding. Het is belangrijk ruimte te creëren dit onderwerp bespreekbaar te maken. De leden van het taakteam zijn deskundig en denken graag mee. En kunnen informatie verstrekken. Ook bieden zij een bereikbaarheidsdienst voor cliënten.
Mensen met autisme zijn overal in onze maatschappij dus ook bij Gors. Het is een specifieke doelgroep. Voor deze mensen is het fijn dat hun omgeving bekend is met autisme. Soms is het prettig dat de mensen met autisme zelf meer kennis krijgen over hoe autisme bij hen werkt. Ieder persoon is en blijft immers uniek! Hierbij kan het taakteam autisme helpen. Wij denken vooral praktisch mee.
Wij zijn er onder andere om:
- vragen over autisme te beantwoorden;
- kennis over te dragen;
- een casus te analyseren en handvaten te geven aan de omgeving.
Hoe doen wij dat?
- Observeren
- Een concreet plan maken
- Kennis overdragen met behulp van een workshop
- Psycho-educatie
Neem gerust contact met ons op via taakteamautisme@gors.nl
Het kan voorkomen dat bij een van onze cliënten een ongeneeslijke ziekte wordt vastgesteld, waaraan hij/zij zal komen te overlijden. Binnen onze organisatie bestaat de mogelijkheid om het team Palliatieve Zorg in te schakelen, om het team rondom de cliënt te ondersteunen. De medewerkers zijn aanvullend geschoold op het terrein van palliatieve zorg. Bovendien hebben ze medische kennis van deze zorg. In overleg met de bij de cliënt betrokken gedragsdeskundige kan het team worden ingeschakeld.
Het taakteam middelengebruik ondersteunt locaties en individuele cliënten bij vragen die te maken hebben met middelengebruik (zoals alcohol en drugs). Je kunt hierbij denken aan: informatie geven en leveren van educatieve materialen, preventie, verwijzen, teamondersteuning en individuele ondersteuning.
Het Specialistisch OndersteuningsTeam (SOT) is een taakteam gespecialiseerde begeleiders, die intensief geschoold zijn en ervaren zijn op het gebied van specialistische zorg aan mensen met een beperking en bijkomend ernstig probleemgedrag. Deze mensen kunnen ingezet worden om vanuit hun expertise mee te werken in het team in de ondersteuning van cliënten.
Het taakteam ouderen adviseert over situaties in de dagelijkse praktijk. Bijvoorbeeld over de gevolgen van ouder worden in het dagelijks leven, veranderingen in het gedrag, dementie, daginvulling en het gebruik van hulpmiddelen. De term ‘ouder wordende cliënten’ gaat niet in de eerste plaats over leeftijd. Het gaat over het proces van ouder worden van cliënten en alle uitdagingen die daarbij horen.