René den Boer heeft in samenwerking met Ter Weel De Opstap in Krabbendijke op poten gezet.
“We kregen de vraag vanuit Ter Weel of we in Krabbendijke iets gelijks als De Opstap konden realiseren. Dit hebben we binnen Gors besproken en zo is het ontstaan. We zijn begonnen op de afdeling dagbesteding. De tijden van die dagbesteding zijn 11.00 tot 16.00 uur op woensdag en vrijdag. We hebben het voorbeeld van De Opstap in Randhof. We merken dat de cliënten de samenwerking met De Opstap fijn vinden en dat het voor de medewerkers van De Opstap ook een prettige werkplek is. De begeleiders van de dagbesteding zijn enthousiast. We hebben ze vanaf het begin in het project meegenomen. We hebben een bijeenkomst gehad in Krabbendijke voor alle medewerkers. Alle afdelingen waren uitgenodigd. Dit was om draagvlak te creëren voor De Opstap.” Er is met Krabbendijke gekozen voor een andere regio binnen Zeeland om De Opstap op te zetten. “Hierdoor vergroten we onze doelgroep en geven we mensen in andere delen van Zeeland ook de kans bij ons te komen leren en ontwikkelen.”
Mirjam Vreeke is vanuit Ter Weel betrokken bij De Opstap. Zij is teamcoördinator Welzijn en Vrijwilligers. Zij vertelt over het ontstaan van de Opstap Krabbendijke het volgende. “We hebben locatie Krabbendijke gerenoveerd en daar is in januari 2021 een dagbesteding gestart. Stichting Gors wilde project De Opstap uitbreiden binnen Zeeland. Toen viel de keus op Krabbendijke. In het begin is het aftasten. Wie komen er werken. Als het eenmaal loopt gaan we kijken waar de medewerkers zich in willen ontwikkelen en we luisteren naar hun wensen. Afgelopen september zijn we gestart binnen de dagbesteding en de eerste ervaringen zijn positief.”
Oud-medewerker van Zorggroep Ter Weel Mourijn van ‘t Hof heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van De Opstap 2. Ook de wens vanuit De Opstap om uit te breiden heeft meegespeeld. We beginnen klein met twee medewerkers waar er op Randhof nu een stuk of achttien meewerken. Ook de ondersteuning vanuit Gors is belangrijk. Mirjam: “Als we ergens tegen aanlopen of iets willen bespreken is het prettig dat er iemand vanuit Gors aanwezig is. We zien bij Randhof hoe goed dat loopt. Andersom is dat ook het geval. Er moet vanuit Ter Weel ook iemand beschikbaar zijn waarmee overleg gevoerd kan worden.”
De Opstap Rilland
In het verleden was er in Rilland ook zo’n soort traject als De Opstap binnen Ter Weel. René: “Bij dit project waren we alleen werkzaam in het restaurant. Nu willen we ons vanuit de dagbesteding op steeds meer onderdelen binnen Ter Weel Krabbendijke inzetten.’ Een ander verschil met Rilland is dat er nu individuele werk/leertrajecten worden aangeboden. ‘Het project in Rilland was puur bedoeld als dagbesteding. Ik heb De Opstap altijd al op meerdere locaties willen draaien. Dat is nu uitgekomen. We zitten vier jaar in Goes en hebben veel mensen zien komen en gaan. Over het algemeen met positieve ervaringen. Er zijn veel successen geweest, dat is mijn drijfveer.”
Begeleider Linda van de Velde werkt op De Opstap in Krabbendijke. Ze begeleidt medewerkers een plekje te vinden wat bij ze past. “Er is een nauwe samenwerking met De Opstap in Goes. We opereren als een team. Als er in Krabbendijke iemand uitvalt, kan er iemand anders van De Opstap invallen. Ik hoop dat we van elkaar kunnen leren. Misschien kunnen we uitwisselen of teamdagen samen doen. Zo kunnen we de samenwerking vormgeven. Ook moeten we via het rooster kijken hoe we de bezetting qua personeel kunnen verdelen.”
Leren
Het concept ‘leren in de praktijk’ slaat goed aan. René: “Boris is een aanpak die leerlingen helpt bij het vinden van hun plek op de arbeidsmarkt. De SBB (samenwerkingsorganistatie Beroepsonderwijs) heeft ons aangegeven vooral zo door te gaan. We worden langzaamaan een echt leerwerkbedrijf. Alice, Sharona, Danielle en Lennard hebben hier hun diploma gehaald.’ René is er ook voor verantwoordelijk dat de medewerkers goed terechtkomen. ‘Mijn rol is het zorgen voor de in en uitstroom van de medewerkers en het faciliteren van de werkplek. Als er iemand klaar is voor de volgende stap begeleid ik dat. Ook kijk ik waar ze het best tot hun recht komen.”
Medewerkers Marinda en Salma zijn via De Opstap werkzaam bij de dagbesteding. Zij zijn beide begonnen bij De Opstap in Goes, maar De Opstap in Krabbendijke zorgt ervoor dat ze minder reistijd kwijt zijn. Salma: “Ik loop via De Opstap stage bij de dagbesteding van Ter Weel Krabbendijke Dit jaar moet ik 350 uur stage lopen. Hierna wil ik niveau twee gaan doen in de zorg. Dit wil ik graag in de buurt doen waar ik woon. Het leuke aan mijn werk vind ik er zijn voor de ouderen en een praatje met ze maken. Het werk kan ik zelfstandig doen. Dat vind ik fijn. Het is belangrijk dat ik mijn werk uitvoer. Mijn werkzaamheden zijn de vaatwasser uitruimen en koffiezetten voor de deelnemers. Vervolgens help ik mee om lunch klaar te zetten en ondersteun ik met de maaltijden. ’s Middags doe ik dan mee met de activiteiten van de dagbesteding. Het is heel afwisselend werk. Dit vind ik heel prettig.”
Mirjam: “De mensen die naar onze dagbesteding komen wonen thuis. Wij bieden de mensen een dagstructuur of vullen een stukje eenzaamheid op. Ook is het goed om ze te blijven activeren. Daarnaast willen wij het netwerk ontlasten. Wij kijken wat de deelnemers nodig hebben en passen de activiteit hier op aan. Twee deelnemers van Gors ondersteunen ons hierbij. Het is eervol werk om dit voor de mensen te kunnen betekenen. Op den duur leren de medewerkers de mensen kennen. Dan wordt het leuk. Ik zorg ervoor dat deelnemers aan de dagbesteding het zo prettig mogelijk vinden. Ik vind het heerlijk om dit te doen.”
Doelstelling
De langetermijndoelstelling is om uit te breiden. De Opstap is nu twee dagen open. Op woensdag en vrijdag zijn we werkzaam binnen de dagbesteding van Ter Weel Krabbendijke. Het streven is in de toekomst op meerdere dagen en onderdelen open te gaan. De medewerkers die er komen vinden het fijn dat er in Reimerswaal ook iets is waar ze terecht kunnen. Dit biedt meer mogelijkheden om te komen.
René: “Mijn verwachtingen en hoop zijn dat we vanuit de dagbesteding uitbreiden en dat we dan net als bij De Opstap in Randhof een wachtlijst krijgen. We willen langzaam kennismaken en alle teams informeren wie we zijn. Vervolgens kunnen we kijken waar de mogelijkheden binnen hun team liggen om mensen in te zetten. Linda en ik gaan samen kijken hoe we nog meer plekken kunnen creëren, bijvoorbeeld in de linnenkamer, het restaurant en de zorg. Zo willen we dat stap voor stap gaan uitbouwen.”
Communicatie
De PR en communicatie is hierin ook belangrijk. Dit ligt ook op het bordje van René. Hij legt uit: “Ik zorg er ook voor dat De Opstap bekendheid verwerft bij instanties als gemeentes en UWV. PR & Communicatie Gors en Zorggroep Ter Weel zullen ook reclame maken. Op 23 en 24 juli was er een samenwerking met Ter Weel om kennis te maken en uit te leggen wat De Opstap is. Zo konden we draagvlak creëren voor De Opstap 2. Via onder andere SharePoint willen we iedereen op de hoogte houden. Ik vind het fijn om de positieve verhalen te delen op social media en de website.”
Samenwerking
De samenwerking wordt als prettig ervaren. Mirjam: “Ik vind het mooi dat we Gors die mogelijkheid kunnen bieden en dat onze doelgroep in contact komt met een andere doelgroep. Ter Weel is gericht op ouderen en Gors natuurlijk niet. Ik vind het mooi dat die twee bij elkaar komen. Ik geloof dat je elkaar kunt versterken en dat dit niet per se binnen je eigen doelgroep hoeft. Samen kom je altijd verder dan alleen. Ook vind ik het belangrijk dat we mensen de kans geven om op de werkvloer ervaring op te kunnen doen. Als organisatie vervullen we met dit project een maatschappelijke rol. Ik denk dat zoiets belangrijk is om te doen als organisatie.”
Artikel geschreven door cliënt Matthijs Mol