Zeeland Onbeperkt ging in 2018 officieel van start! Na een aantal jaar ad hoc contact tussen Arduin, Gors, Tragel Zorg en Zuidwester, slaan deze vier gehandicaptenorganisaties nu de handen ineen. Samen willen ze hun gemeenschappelijke doel realiseren: méér zichtbaarheid voor de mooiste sector binnen de langdurige zorg. Jan de Rooij, projectleider bij Gors en Judith de Bruijn, Regiomanager Zuidwester Zeeland, blikken terug én vooruit.
Of het bij deze vier organisaties blijft? Judith: “Iedereen mag aansluiten. Er zijn bijvoorbeeld al goede contacten met Philadelphia. Dat is positief, want samen sta je sterker!” Zeeland Onbeperkt werkt op vier verschillende thema’s met elkaar samen, in werkgroepen: arbeidsmarkt, dagbesteding & vervoer, specialistische zorg en toekomstvisie op de gehandicaptenzorg. “Dat laatste gebeurt vooral op bestuurlijk niveau”, legt Judith uit. “Door samen op te trekken, willen we de sector toekomstbestendiger maken.”
“Hiermee lopen we als Zeeland voorop!”
Eén gezicht naar buiten
Of er al resultaten worden geboekt? “Er zijn tal van positieve signalen”, vertelt Jan enthousiast. “We komen in beeld bij onderwijsinstellingen, die ons uitnodigen mee te denken over de behoefte in de zorg. Afgelopen november hadden de vier clubs van Zeeland Onbeperkt samen een stand op netwerkbeurt Contacta en we zijn al benaderd door de Zeeuwse Carrièrebeurs. Je ziet dat mensen nu komen ‘halen’ in plaats van dat wij moeten leuren. Zo schoof vanochtend de directeur van Viazorg bij ons overleg aan, die benieuwd was naar onze samenwerking.
Voor de toekomst heeft Zeeland Onbeperkt nog volop ideeën. Judith: “We gaan weer samen op beurzen en festivals staan; zoeken de samenwerking met scholen en andere instellingen. Wat ons verbindt is de liefde voor het vak. Dit kost geen energie, maar geeft energie. Samen gaan we de zichtbaarheid van deze unieke niche in de langdurige zorg vergroten!”
Kwaliteit verbeteren
Jan is lid van de werkgroep arbeidsmarkt. “Met elkaar zijn we eerst de uitdagingen gaan verkennen. Toen zijn we twaalf ‘kansen’ gaan onderzoeken en hebben een paar quick wins geformuleerd. Ons doel? We willen sámen scholieren, zij-instromers en herintreders interesseren voor de gehandicaptenzorg. Daarna kan iemand beoordelen bij welke organisatie hij het beste op z’n plek zit. Het werven van voldoende vast personeel is belangrijk: het zorgt voor stabiliteit en meer kwaliteit.’
Over de werkgroep dagbesteding & vervoer vertelt Judith: “We zijn gaan inventariseren wie wat doet en waar. Kunnen we misschien samen optrekken? Zo heeft Gors in Goes een cadeauwinkel en Zuidwester verjaardagswinkel Hiperdepip. Is één topwinkel op een a-locatie niet slimmer? Dat geldt ook voor de horeca: als de één een leerplek biedt voor cliënten en de ander heeft een lunchroom, dan geef je cliënten perspectief op doorstroming.”
De vierde werkgroep houdt zich bezig met specialistische zorg. “Ook hier speelt de krapte op de arbeidsmarkt een rol”, legt Judith uit. “Door samen te werken of specialisten uit te wisselen, kan iedere organisatie voldoen aan de eisen. Ook stellen we bepaalde expertises aan elkaar beschikbaar, wat specialistische zorg dichtbij mogelijk maakt. Wat verder goed werkt, is voor elkaar waarnemen en de bereikbaarheidsdiensten verdelen.”