Bij Actio vind je een passende werkplek, létterlijk

Actio in Terneuzen is veel meer dan een activiteitencentrum. Het is een locatie van Gors waar onder één dak van alles gebeurt. Zo wordt er gewerkt, zijn er dagbestedingsactiviteiten en is er plaats voor het NAH-behandelprogramma Hersenz. Wie zich focust op het werk, ontdekt dat er voor iedereen werk én een werkplek is. Francisca Baas is coördinerend begeleider. Zij vertelt dat zij en haar collega’s daarin heel inventief zijn. “We weten eigenlijk voor iedere beperking wel een oplossing te bedenken.”

Bij locatie Actio is een brede doelgroep welkom: mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en mensen met psychische problematiek. Zij werken op een ontspannen manier met elkaar samen. Dat kan in de kaarsenmakerij, de houtwerkplaats of de demontageafdeling. Op woensdag wordt er samen gekookt. “Juist doordat iedereen aan hetzelfde product werkt, gaan alle doelgroepen op een prettige manier met elkaar om. Het schept een band om ergens samen aan bezig te zijn. En natuurlijk helpen mensen elkaar, ook dat maakt het werk hier aantrekkelijk. Je bent echt op je eigen niveau aan de slag.” Daar komt bij, vertelt Francisca, dat de opbrengsten besteed worden aan Actio. “Het geld van de verkoop besteden we aan nieuw gereedschap bijvoorbeeld. We werken dus echt ergens voor.”

Aanpassingen om te kunnen werken

Om te kunnen werken, zijn soms aanpassingen nodig. Een extra hoge werkbank bijvoorbeeld of een boormachine die is ingesteld op rolstoelhoogte. “Je kunt het zo gek niet bedenken”, aldus Francisca. “We hebben speciale mallen, zodat mensen precies weten onder welke hoek ze iets moeten vastmaken of waar gaatjes moeten komen. Moet je iets schuren, dan kunnen we het met bankschroeven vastzetten. Kun je niet met een gewone schroevendraaier overweg, dan is er wel een rateltje. Nog een voorbeeld? Moet je in de keuken iets snijden, dan kunnen we de groente met een pin vastmaken op een snijplank. Noem maar op; voor alles is wel een oplossing te bedenken. Om die reden heeft iedereen steeds dezelfde werkplek, die volledig op die specifieke persoon is ingericht.”

Hoog en laag bureau

Neem Jeroen, die drie dagen per week op de demontageafdeling werkt. Hij vertelt dat hij dagelijks drie kwartier moet staan. Daarvoor is speciaal een werkplek ingericht, waaraan hij in soort van draagzak kan staan. De rest van de tijd werkt hij vanuit zijn rolstoel aan een bureau. “Het is leuk werk”, vertelt hij. “Door apparaten, zoals laptops en computers uit elkaar te halen, ontdek je hoe ze in elkaar zitten. Dat het goed is voor het milieu om deze onderdelen te hergebruiken, is mooi meegenomen.” Francisca vertelt dat Jeroen ook degene is die de spullen wegbrengt, bijvoorbeeld naar de ijzerboer. En als er boodschappen nodig zijn, is hij diegene die ze graag gaat halen.

Kom eens kijken

“We zoeken altijd naar een oplossing”, benadrukt Francisca. “Dus laat je niet weerhouden om eens een kijkje te komen nemen, óók als je een lichamelijke beperking hebt. Juist door hier te komen werken, kun je ontdekken dat je nog heel veel kunt. Bovendien, je werkt in een team en draagt een steentje bij aan de circulaire economie. En producten die we maken? Die verkopen we in de winkel, op onze wintermarkt en op bestelling aan de meest uiteenlopende bedrijven, instellingen en particulieren.”

Kom gerust eens kijken of een halve dag meewerken!

Interesse? Neem contact op met het cliëntenbureau via clientenbureau@gors.nl voor de mogelijkheden. Of bel naar (0113) 27 33 33.