Wonen
Je kunt begeleid wonen in je eigen, vertrouwde omgeving of op één van onze locaties. De woonbegeleiding stemmen we af op jouw wensen: van enkele uren per week tot 24 uur per dag. Tal van mensen maken hiervan gebruik: mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een lichamelijke beperking en mensen met hersenletsel.
Als je niet zelfstandig kunt wonen, kun je kiezen voor begeleid wonen in een van onze appartementen. Je hebt een eigen badkamer en een keuken(-blok). Wel is er een centrale ontmoetingsruimte. Als je een medewerker nodig hebt, roep je deze op. Natuurlijk kun je ook vooraf een afspraak maken. Als het nodig is, is er ook 24-uurs ondersteuning mogelijk.
Wonen in een locatie, op maat
Iedere zorgvraag is anders. Daarom hebben de medewerkers een grote deskundigheid op tal van gebieden. En hebben we woonlocaties voor diverse doelgroepen. Daardoor zijn er verschillen in intensiteit en aanpak van woonbegeleiding, zowel tussen als binnen onze woonlocaties.
Lichamelijke beperking
Heb je een lichamelijke beperking? Dan kun je bij ons wonen in een appartement in een aangepaste woonomgeving. Hier wonen ook andere mensen met een lichamelijke beperking. Je kunt een beroep doen op zorg en dienstverlening op afspraak. Verder is er een 24-uurs bereikbaarheidsdienst voor advies en directe zorgvragen. Je kunt bovendien gebruikmaken van de gezamenlijke ontmoetingsruimte. Daar ontmoet je je medebewoners.
Heb je een lichamelijke beperking? Dan zijn dit de locaties waar je kunt wonen:
Beukenstraat | Beethovenlaan | Stromenwijk | De Nieuwe Haven | De Cavalier
Verstandelijke beperking
Heb je een verstandelijke beperking? Dan kun je bij ons wonen in een appartement in een aangepaste woonomgeving. Hier wonen ook andere mensen met een verstandelijke beperking. Sommige appartementen zijn niet geschikt als je een rolstoel hebt. Je kunt meestal gebruik maken van de gezamenlijke ontmoetingsruimte. Daar ontmoet je medebewoners en kun je bijvoorbeeld samen eten. Als je wilt, helpt de begeleiding bij het zinvol invullen van je dag, denk aan dagbesteding/werken, leren en activiteiten in de vrije tijd.
Heb je een verstandelijke beperking? Dan zijn dit de locaties waar je kunt wonen:
Regenboogstraat | Scheldestraat | Akkerdistelstraat | Amalialaan | Nassaulaan | Populierenstraat | Valckeslotlaan | Oud Middelburg | Marijkeplein | Dorpsplein | Gravestraat | Hendrikstraat/Flessenstraat | Vredehoflaan | Van Dishoeckstraat
Jongvolwassenen licht verstandelijke beperking (LVB)
Voor (jong)volwassenen met een licht verstandelijke functiebeperking (LVB) en gedragsproblemen hebben we ons ‘leerhuis’. We noemen het ook wel ‘trainingshuis’. Hier ontdek je je eigen mogelijkheden. We werken er samen naartoe dat je uiteindelijk zo goed mogelijk zelfstandig kunt wonen. Dat kan hierna op één van onze andere locaties of met thuisbegeleiding.
Heb je interesse om een start te maken in een ‘leerhuis’? Dan zijn dit de locaties waar je kunt wonen:
Ouderen
Ben je een senior en heb je een verstandelijke beperking? Dan is het wonen in een appartement misschien iets voor jou. Je hebt een eigen badkamer en een keuken(-blok). Je krijgt alle ruimte om je terug te trekken op je eigen appartement. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in de gezamenlijke ontmoetingsruimte. We werken samen met verschillende aanbieders van ouderenzorg. Zo bieden we samen specialistische verpleging, verzorging en soosactiviteiten.
Ben je een senior met een verstandelijke beperking? Dan zijn dit de locaties waar je kunt wonen:
Autisme
Heb je autisme met een verstandelijke beperking, dan hebben we verschillende specifieke woonvormen. Je woont (bijna) helemaal zelfstandig in je eigen appartement binnen een aangepaste woonomgeving. Overdag kun je meedoen aan dagbesteding die meestal dichtbij is. Het doel is dat je kunt wonen en leven volgens je eigen wensen en mogelijkheden.
Heb je een autisme spectrum stoornis (ASS)? Dan zijn dit de locaties waar je kunt wonen:
Psychiatrische problematiek
Heb je een (licht) verstandelijke beperking met (aantoonbare) psychiatrische problematiek, dan bieden we je de mogelijkheid om zo zelfstandig mogelijk te wonen. Je appartement kun je inrichten zoals jij dat wenst en biedt voldoende ruimte en optimale privacy. Er zijn begeleiders aanwezig. Zij activeren en begeleiden je.
Heb je een (licht) verstandelijke beperking en een (aantoonbare) psychiatrische stoornis? Dan zijn dit de locaties waar je kunt wonen:
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)
Is bij jou sprake van niet-aangeboren hersenletsel, dan kun je volledig zelfstandig wonen. We bieden hulp en ondersteuning op afroep of op afspraak, bijvoorbeeld op vaste contactmomenten. Vaak is een medewerker aanwezig in de gezamenlijke ruimte die je kunt vragen om hulp. Je woont en leeft volgens je eigen wensen en mogelijkheden in een veilige en vertrouwde woon- en leefomgeving.
Heb je niet-aangeboren hersenletsel? Dan zijn dit de locaties waar je kunt wonen:
Gezinsondersteuning
Binnen Gors bieden we begeleiding en behandeling aan jonge kinderen en tieners. Dat doen we onder andere vanuit het team Gezinsondersteuning. Dit team is gespecialiseerd in de ondersteuning van kinderen, jongeren, ouders en hun netwerk in de thuissituatie.
Gezinsondersteuners komen bij het kind en de ouders thuis. In de eigen omgeving gaan we aan de slag. Waar nodig sluiten ook andere gezinsleden of betrokkenen aan bij het ondersteuningstraject. Soms ligt de vraag vooral op een school of peuterspeelzaal, dan denken we ook daarin mee.
Gezinsondersteuners worden ingezet als ouders of verwijzers (zoals een huisarts) complexe vragen ervaren in de opvoeding van een kind. Meestal zijn deze vragen een gevolg van een (verstandelijke) beperking of ontwikkelingsachterstand van een kind. Soms door de beperking van een ouder, bijvoorbeeld omdat die ouder hersenletsel heeft opgelopen of zelf een verstandelijke beperking heeft.
Het doel van een ondersteuningstraject is dat de sfeer in een gezin weer beter wordt en een gezonde balans wordt gevonden in de opvoeding en ontwikkeling van het kind. Daarbij adviseren we op manieren die aansluiten op het kind en het gezin; ieder traject is maatwerk.
Ondanks het maatwerk, werken we ook vanuit een gezamenlijke methodiek. Door te werken met de methodiek ‘Goed Genoeg Ouderschap’ is er voor het gezin en voor de gezinsondersteuner duidelijkheid wat je kunt verwachten. Globaal beginnen we met het verkennen van de ondersteuningsvraag, vervolgen we met de adviezen en het aanleren van nieuwe patronen en sluiten we af met goede afspraken waar je ook in de toekomst wat aan hebt.
We vinden de kwaliteit van onze gezinsondersteuning zeer belangrijk. Daarom is iedere medewerker in dit team geregistreerd in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Daarnaast kunnen de gezinsondersteuners een beroep doen op specialisten binnen de organisatie, zoals orthopedagogen, die – waar nodig – ook aansluiten in een gezin.
Thuisbegeleiding
Kun je zelfstandig wonen? Dan kun je kiezen voor thuisbegeleiding. Je woont dan zelfstandig in je vertrouwde woon- en leefomgeving. Je krijgt thuis begeleiding en ondersteuning bij de woonvragen die je hebt. Dit gebeurt altijd op afspraak. Thuisbegeleiding is mogelijk op Schouwen-Duiveland, Noord- en Zuid-Beveland, Walcheren en in Zeeuws-Vlaanderen.
Casemanagement in de ambulante zorg
Thuisbegeleiding voor volwassenen noemen we ook wel ambulante zorg. Bij complexe problematiek bij zelfstandig wonende cliënten (zoals psychiatrische problemen, schulden, zorgmijdend gedrag en/of een vermoeden van een lichtverstandelijke beperking) kan onze casemanager worden ingezet.
Het inzetten van casemanagement heeft als doel om mensen met complexe problematiek op verschillende levensdomeinen te begeleiden naar de best passende hulpverlening. Casemanagement biedt actieve, intensieve en praktische ondersteuning op alle levensgebieden om zo toe te werken naar stabilisatie.