Hersenz concentreert aanbod in Middelburg

Behandelprogramma Hersenz is er voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in de chronische fase én hun naasten. Gors biedt dit programma al sinds 2018 in Zeeland aan. Sinds kort wordt er gewerkt vanuit één behandellocatie, te weten Healthclub Zeeland Gezond in Middelburg. “We zijn actief in een kleine provincie”, legt psycholoog Chris Theune uit. “Met het oog op efficiency, kwaliteit en herkenbaarheid ontkom je er niet aan om deze specialistische zorg te concentreren op één locatie. Dit komt de zorg ten goede, maar biedt ook ruimte voor meer samenwerking.”

Lianne Timmerman is als cognitief- en thuisbehandelaar betrokken bij Hersenz. Evenals Chris ziet zij de voordelen van deze keuze, zéker ook voor de deelnemers. “We werkten voorheen ook vanuit de activiteitencentra van Gors in Goes en Terneuzen. Daar komen cliënten van Gors voor dagbestedingsactiviteiten. We weten uit ervaring dat het voor mensen met NAH best confronterend was om op die locaties binnen te stappen. Deze healthclub in Middelburg voelt wat dat betreft heel anders. Bijkomend voordeel is dat veel mensen deze plek al kennen.” Chris en Lianne benadrukken dat de behandeling, en daarmee ook het vervoer naar deze locatie, vergoed wordt door de zorgverzekering.

Meer faciliteiten, sneller nieuwe groepen

Momenteel zijn er vijf Hersenz groepen actief met gemiddeld 8 deelnemers. Eén van deze groepen richt zich specifiek op mensen, die als gevolg van het hersenletsel, kampen met afasie. “Hersenz kent, naast cognitieve en individuele behandeling, ook psychomotorische behandeling en fysieke behandeling. Daarvoor kunnen we gebruikmaken van de faciliteiten van de sportschool bij Zeeland Gezond, waaronder de fitnessruimte”, legt Lianne uit. “Deze faciliteiten zijn veel uitgebreider dan we op de activiteitencentra hebben.” Lianne vult aan dat er nu ook sneller nieuwe groepen opgestart kunnen worden, omdat er nog maar één behandellocatie is.

Meer zichtbaarheid

Een ander voordeel van de centralisatie in Middelburg is dat er nu van maandag tot vrijdag mensen aanwezig zijn, die informatie kunnen geven over Hersenz. “Voor jezelf of voor iemand die je kent met NAH.” Chris en Lianne benadrukken dat die zichtbaarheid belangrijk is, want nog altijd weet niet iedereen van het bestaan. Dat geldt zowel voor mensen met NAH en hun naasten als voor zorgverleners. “Huisartsen, praktijkondersteuners, neurologen, revalidatiecentra weten ons steeds beter te vinden, maar natuurlijk blijven we Hersenz onder de aandacht brengen.”

Groei ambitie

Naast de wens om meer bekendheid en herkenbaarheid te krijgen voor het behandelprogramma, vertelt Chris over de ambitie om de kennis en de expertise die is opgebouwd te delen, bijvoorbeeld met ziekenhuis-, ouderen- en revalidatiezorg. “We willen nadrukkelijk groeien en daarbij ook meer samenwerking zoeken. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan ons succesvolle partnerprogramma en aan scholing van professionals.”

 

Wil je meer informatie over het behandelprogramma van Hersenz? Kijk op www.gors.nl/hersenz. Of neem direct contact op met één van onze zorgadviseurs van het cliëntenbureau via clientenbureau@gors.nl of (0113) 273 333.