Dagbesteding, Werken en (parktijk)Leren
Dagbesteding, Werken en (praktijk)Leren (DWL) is bij ons mogelijk op diverse plekken in Zeeland. Wij zijn er voor jongeren en volwassenen die er niet in slagen om zelfstandig werk te vinden. We vinden het belangrijk dat je plezier in je werk hebt. En dat je blijft leren en ontwikkelen.
Onze aanpak
Om je hierbij te helpen starten we met een oriënterend gesprek. Daarna bepalen we samen welke plek het beste bij je past. Wat je wilt leren leggen we vast in je ontwikkelplan. Vervolgens ga je aan de slag en geven bij je begeleiding.
Werken en opleiden
We hebben diverse dagbestedingsvormen, leerwerklocaties en we bieden begeleid werken in een reguliere werkomgeving. Binnen verschillende domeinen is praktijkleren en individuele begeleiding mogelijk bij het behalen van kwalificaties op niveau 1 en 2. Dat kan bijvoorbeeld bij The Launch (YourSurprise) en De Opstap in Randhof en Krabbendijke (Ter Weel). Ook hebben we een eigen leer- en trainingsaanbod, gericht op persoonlijke ontwikkeling.
Wil je meer weten, neem contact op met één van de medewerkers van DWL Advies via (0113) 273 333 of via dwladvies@gors.nl. Zij helpen graag de best passende plek te vinden!
Best passende plek?
Klik op 1 van de gekleurde punten voor meer uitleg over het domein of lees hier onze folder
Blauw = Diensten en producten
Oranje = Bouwen, wonen en onderhoud
Rood = Dienstverlening en zorg
Donkerrood = Horeca, keuken en voeding
Roze = Media, vormgeving en ICT
Donkergroen = Facilitair en logistiek
Groen = Plant, dier en leefomgeving
Bouwen, wonen en onderhoud
Je bent bezig met bouwen en je kan of wilt werken met verschillende materialen, zoals hout, metaal en verf. Je maakt dingen die voor jezelf of de ander waardevol zijn. Je leert dingen over gereedschappen en materialen en je ontdekt met welke materialen jij het liefst werkt. Ook voer je kleine reparaties uit of leer je hoe je dit moet doen. Omdat veilig werken belangrijk is, leer je wat hierbij komt kijken. Lekker met je handen werken en actief zijn! Dat hoort echt bij dit werkdomein.
Dienstverlening en zorg
Je bent bezig met zorgen voor andere mensen. Bijvoorbeeld voor ouderen of anderen die hulp nodig hebben. Je helpt anderen in de groep met dagelijkse dingen zoals koffie zetten en dingen klaarleggen. Je kan direct met de doelgroep contact hebben, maar je kan ook op een andere manier zorgen. Als je de was verzorgt of boodschappen voor iemand doet, zorg je ook voor de ander. Daarnaast doe je in groepsverband mee met dienstverlenende activiteiten. Samen zorg je voor een fijne werkdag. Ben je zorgzaam en graag actief bezig, dan is dit werkdomein iets voor jou!
Horeca, keuken en voeding
Ben je graag bezig met eten of leg je gasten graag in de watten? Dan kan je terecht in dit werkdomein. De werkzaamheden zijn heel verschillend, van serveren tot werken in de bakkerij. Je kunt ontdekken waar jij goed in bent. Samenwerken is een belangrijk deel van het werk. Ook werk je volgens de regels van de horeca, dus schoon en veilig. Als je behulpzaam bent en interesse hebt in voeding, heb je het vast naar je zin in dit werkdomein.
Media, vormgeving en ICT
Houd je van netjes werken en ben je (een beetje) creatief? Dan is dit werkdomein misschien iets voor jou. Je kan werken in de print, met computers of in een creatief atelier. Je zoekt dingen op via internet voor jezelf of voor anderen uit je groep. Je werkt in opdracht voor een klant of werkt samen met de begeleider of anderen op de werkplek. Interesse in de digitale wereld is wel fijn. Je kan ook je eigen creatieve talent ontdekken als beeldend kunstenaar. Want creatief met papier en ander materiaal hoort ook echt bij dit werkdomein.
Facilitair en logistiek
In dit werkdomein bestaat het werk uit dingen regelen, zodat anderen hun werk kunnen doen. Het is vaak in opdracht van iemand anders. Je zorgt alleen of samen met de begeleiding dat de voorraad klopt, zet dingen klaar en zorgt voor de goederenstroom op de locatie. Je leegt de prullenbakken en vult kleine voorraden aan. Bijvoorbeeld de papieren handdoekjes en de suikerklontjes. Zo werk je aan je eigen taak, maar samen met je collega’s toch ook aan het grote geheel. Komt er een bestelling binnen, dan help jij natuurlijk om de dozen op de goede plek te zetten. Moet de post worden rondgebracht of zijn er evenementen in de organisatie, dan word jij vast ingezet! Voor dit werk moet je handig en actief zijn en je moet kunnen schakelen. Je werkt regelmatig samen en soms alleen.
Plant, dier en leefomgeving
Ben je graag buiten en geniet je van natuur? Is aanpakken jouw ding en krijg je graag vieze handen? Dan past dit werkdomein bij jou. Je kan werken op een boerderij of op een locatie waar een klus te doen is. Samen met je collega’s zorg je voor de groene omgeving. Ook dieren verzorgen en tuinwerkzaamheden horen bij dit werkdomein. Pak die kruiwagen en ga voor groen, want samen met de begeleiding kijk je welke taken bij jou passen en haalbaar zijn.
Diensten en producten
In dit werkdomein zijn de meeste taken ordelijk en overzichtelijk. Je werkt in stappen. Je doet bijvoorbeeld productiewerk, maakt vergaderruimtes klaar of werkt bij de receptie. Het is fijn dat je precies bent en netjes je werk afmaakt. Je bent deel van het grote geheel en samen met je collega’s zorg je voor een mooi eindproduct. Soms maak je dingen in opdracht (vilt producten, insectenhotel, kaarsen, hout). Je mag werken op je eigen tempo en de focus ligt op plezier hebben in het werk. Wil je met klanten werken in een winkel? Ook dat kan in dit werkdomein.
Dagbesteding
Veel mensen vinden het prettig om zinvol bezig te zijn. Jij ook? Wij bieden je die mogelijkheid. Dat doen we op een dagcentrum of op een activiteitencentrum. Daar organiseren we activiteiten aan de hand van jouw vraag. Je kunt bijvoorbeeld leren omgaan met een computer. Je kunt je ook bezighouden met schilderen, tekenen of catering. De dagbestedingsactiviteiten organiseren we altijd op een van onze locaties. Zo ontmoet je ook andere mensen.
Ben je op zoek naar een passende dagbesteding? Dan vind je hier al onze dagbestedingslocaties.
Leerwerklocatie
Hier werk je samen aan het maken van producten of het bieden van diensten aan andere mensen. Voorbeelden van onze leerwerkbedrijven zijn een bakkerij, winkel, lunchroom, boerderij, timmerwerkplaats, kaarsenmakerij, galerie-atelier, printservice, in- en verpakbedrijf of tuinonderhoud. Bekijk wat we je in jouw regio kunnen bieden! Op de meeste van deze locaties maak je nuttige en bruikbare producten voor onze opdrachtgevers. Je kunt daarbij denken aan kunst, prints, kaarsen, nestkastjes en andere kleine cadeautjes. Door de werkervaring die je opdoet, kun je doorgroeien. Bijvoorbeeld naar werkzaamheden in een minder beschermde of een meer uitdagende werkomgeving.
Het kan ook zijn dat je via ons voor een andere organisatie werkt, bijvoorbeeld in de tuin of op een zorgboerderij. Lees daarover verder onder “Begeleidwerken”.
In onze folder lees je alle over ons aanbod in dagbesteding.
Voor volwassenen met NAH
Onze begeleiding voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is er op gericht om grip op jezelf en je situatie te krijgen en te werken aan de toekomst. Dit kan door sport/bewegen, training, creatieve vormen (zoals bloemschikken), ontspanning en productgerichte activiteiten. Je kunt (afhankelijk van je indicatie) één of meerdere dagdelen gebruik maken van de dagbesteding. Het doel is vaardigheden behouden en/of verbeteren, ook kun je nieuwe vaardigheden aanleren. Zo kun je beter omgaan met het veranderde leven. Meer weten? Lees hier onze folder.
Heb je interesse? Dan kun je hier terecht: Activiteitencentrum Oosterschelde in Goes | Actio in Terneuzen | De Onderneming in Vlissingen.
Trainingen en cursussen
Het kan zijn dat je jezelf verder wilt ontwikkelen of nieuwe dingen wilt leren. We organiseren allerlei trainingen en cursussen. Je kunt bijvoorbeeld leren omgaan met computers, maar ook je sociale vaardigheden of je geheugen trainen. Heb je niet niet-aangeboren hersenletsel? Dan is misschien de cursus ‘Communiceren voor mensen met niet-aangeboren-hersenletsel’ iets voor jou.
Begeleid werken (jobcoaching)
Het vinden van een leuke betaalde of onbetaalde baan is vaak niet eenvoudig. De jobcoaches van Reïntegratie Zeeland helpen jou, bijvoorbeeld door contact te leggen met werkgevers.
Samen met de jobcoach zet je jouw wensen en mogelijkheden op een rij. Daarna gaan jullie op zoek naar een baan. De jobcoach ondersteunt je. Hij helpt je bij het aanleren van vaardigheden die nodig zijn in je nieuwe baan. En hij besteedt aandacht aan de samenwerking tussen jou, je werkgever en je collega’s. Het doel is dat je na verloop van tijd zelfstandig kunt werken.
Kijk voor meer informatie op www.reintegratiezeeland.nl.
Daar kun je ook terecht als je werkgever bent meer wil weten over jobcoaching.